Egri Ügyvédi Kamara

Hogyan válasszunk ügyvédet?

Életünk át van szőve jogszabályokkal. Természetesen a jogszabályok közötti eligazodás, a jog beható ismerete egész embert kíván, a jog olyan terület, amelyen csak az képes eligazodni, akit erre képeztek és akinek ez a hivatása.


Az nem kétséges, hogy miután mindenki valamilyen formában a jogszabályokkal kapcsolatba kerül, előáll olyan helyzet, amikor segítségre, tanácsra szorul, és ügyvéd közreműködését kell igénybe vennie. Vannak olyan ügyletek, illetve eljárások, amelyekben kötelező a jogi képviselet.

Az ügyvéd és az ügyfél között a jogviszony megbízási szerződéssel jön létre. Az ügyvédi megbízási szerződést írásba kell foglalni.

Természetesen ahhoz, hogy az ügyvédi megbízás létrejöjjön, előbb meg kell találni az ügyfélnek (ügynek) leginkább megfelelő ügyvédet. Nem könnyű a választás, mivel sok esetben egymásnak is ellentmondó elvárásokat állítanak az ügyvéddel szemben.


Az alábbiakban összefoglalunk néhány fontos követelményt, amely szempont lehet a választásnál. Ügyvédünk:

  • Legyen az adott üggyel kapcsolatos területen jártas szakember,
  • Ne legyen annyira elfoglalt, hogy a minimálisan szükséges időt se tudja az ügyre fordítani,
  • Rendelkezzen jó, meggyőző verbális képességekkel,
  • Legyen alapos, bonyolult anyagot is rendszerezni tudó szakember.

A választásnál ne menjünk el a negatív információk mellett. Gondoljunk arra, hogy ami másokkal megtörténhetett, az velünk is előfordulhat.

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Ha egy ügyvéd minden szempontból megfelel követelményeinknek, akkor pusztán azért, meg egy kicsit drágának tűnik, ne essen a választás másra. Ebben a körben nagyon óvatosnak kell lenni, mert lehet, hogy valaki azért vállalja ?olcsón? a megbízást, mert nem tudta felmérni, hogy az ügy ellátása milyen munkával jár, vagy olyan kevés megbízása van, hogy mindenképpen szüksége van a munkára.

Természetesen az ügyvédek is végeznek pro bono tevékenységet. Azok, akik anyagi helyzetüknél fogva nem tudnak ügyvédhez fordulni, a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény értelmében ingyenesen kaphatnak jogi segítséget peres, nemperes ügyekben, okiratszerkesztésben. A megyeszékhelyeken, illetve a fővárosban létrehozott igazságügyi hivatalok jogi segítségnyújtó szolgálatai bírálják el - közigazgatási hatósági jogkörben eljárva - a segítségnyújtás iránti kérelmeket. Az ügyfél az engedélyező határozat birtokában választhat azon jogi segítők közül, akik a jogi segítői névjegyzékbe bejelentkeztek.

És végül, de nem utolsó sorban a választásnál fontos szempont, hogy megvan-e az emberi kapcsolat, a kölcsönös szimpátia, bizalom az ügyvéd és az ügyfél között.


Kapcsolat

Egri Ügyvédi Kamara

3300 Eger Törvényház út 15.

Tel.: +36 36 518-590

Fax.: +36 36 518-590

Bankszámla számunk: 10403507-50526772-56501001

E-mail: hmuk@t-online.huÜgyvédkereső

A kamarai tagnyilvántartásunkban megkeresheti ügyvédjét. Kattintson ide a keresés megkezdéséhez!Jogtanácsosok

A kamarai tagnyilvántartásunkban informácoiót kaphat a jogtanácsosokról. Kattintson ide a keresés megkezdéséhez!Letölthető fájlok

Az oldalon található tartalom tulajdonosa az Egri Ügyvédi Kamara.

Főoldal